Czym możesz się zająć jako
Członek Koła?
Proponujemy
Studentom udział w pracach nad własnym projektem badawczym.
Przyjdź,
przedstaw swój pomysł i przekonaj Nas, że warto go z Nami zrealizować! 🙂
Pracujemy projektowo – każdy
projekt rozpoczyna się od badań literaturowych i przygotowania publikacji
przeglądowej, a kończy się przygotowaniem publikacji oryginalnej z wynikami przeprowadzonych
eksperymentów.
Studenci
uczestniczący w pracach Koła mogą̨ kontynuować́ swoje badania naukowe i
rozwijać́ swoje zainteresowania podczas ewentualnej realizacji swoich prac
magisterskich w Zakładzie Bromatologii.
Zarys tematyczny:
- Analiza jakościowa produktów spożywczych:
- soki, przetwory owocowe i warzywne,
- mleko i produkty mleczne,
- miody,
- oleje roślinne i zwierzęce,
- kawy, herbaty, napoje energetyzujące,
- wodne wyciągi z ziół i przypraw,
- odżywki dla sportowców,
- wody mineralne,
- grzyby wielkoowocnikowe,
- produkty mięsne, ryby i ich przetwory,
- wina, produkty browarnicze i spirytusowe,
- pieczywo i mąki,
- suplementy diety,
- żywność funkcjonalna i superfoods;
- Badanie właściwości antyoksydacyjnych żywności;
- Wykrywanie zafałszowań składników żywności;
- Wykrywanie pozostałości antybiotyków;
- Wykrywanie zanieczyszczeń i substancji szkodliwych w suplementach diety;
- Ocena jakości żywności na podstawie analizy komputerowej (program Dieta);
- Badanie czystości dodatków do żywności;
- Badanie mikrobiologiczne żywności i produktów spożywczych;
- Badanie wpływu żywności na hamowanie/indukowanie powstawania uszkodzeń kwasów nukleinowych;
- Badanie aktywności cytotoksycznej żywności
- Opracowanie składów nowych produktów spożywczych, w tym suplementów diety;
- Badania wpływu obróbki produktów pochodzenia naturalnego na ich wartości odżywcze.