Zakres badań

Czym możesz się zająć jako Członek Koła?

Proponujemy Studentom udział w pracach nad własnym projektem badawczym.

Przyjdź, przedstaw swój pomysł i przekonaj Nas, że warto go z Nami zrealizować! 🙂

Pracujemy projektowo – każdy projekt rozpoczyna się od badań literaturowych i przygotowania publikacji przeglądowej, a kończy się przygotowaniem publikacji oryginalnej z wynikami przeprowadzonych eksperymentów.

Studenci uczestniczący w pracach Koła mogą̨ kontynuować́ swoje badania naukowe i rozwijać́ swoje zainteresowania podczas ewentualnej realizacji swoich prac magisterskich w Zakładzie Bromatologii.

Zarys tematyczny:

  • Analiza jakościowa produktów spożywczych:
    • soki, przetwory owocowe i warzywne,
    • mleko i produkty mleczne,
    • miody,
    • oleje roślinne i zwierzęce,
    • kawy, herbaty, napoje energetyzujące,
    • wodne wyciągi z ziół i przypraw,
    • odżywki dla sportowców,
    • wody mineralne,
    • grzyby wielkoowocnikowe,
    • produkty mięsne, ryby i ich przetwory,
    • wina, produkty browarnicze i spirytusowe,
    • pieczywo i mąki,
    • suplementy diety,
  • żywność funkcjonalna i superfoods;
  •  Badanie właściwości antyoksydacyjnych żywności;
  • Wykrywanie zafałszowań składników żywności;
  • Wykrywanie pozostałości antybiotyków;
  • Wykrywanie zanieczyszczeń i substancji szkodliwych w suplementach diety;
  • Ocena jakości żywności na podstawie analizy komputerowej (program Dieta);
  • Badanie czystości dodatków do żywności;
  • Badanie mikrobiologiczne żywności i produktów spożywczych;
  • Badanie wpływu żywności na hamowanie/indukowanie powstawania uszkodzeń kwasów nukleinowych;
  • Badanie aktywności cytotoksycznej żywności
  • Opracowanie składów nowych produktów spożywczych, w tym suplementów diety;
  • Badania wpływu obróbki produktów pochodzenia naturalnego na ich wartości odżywcze.
Podziel się