Usługi

Zakład Bromatologii stwarza doskonałe warunki do realizacji projektów w zakresie jakości prozdrowotnej żywności, analizy żywności i jej składników oraz analizy suplementów diety zgodnie z polskimi normami. Zakład ma również możliwość wykonania badań specjalistycznych żywności w zakresie wybranych aspektów biologicznych.

Realizuje również badania według indywidualnych projektów i pomysłów osoby zlecającej, zarówno w ramach działalności usługowej, edukacyjnej jak i współuczestnictwa w projektach naukowo-badawczych.

Kontakt w sprawie usług:
Sekretariat Zakładu Bromatologii
tel: 42 677 91 40

1. Analizy produktów spożywczych (szczegóły)

  • Soki:
    • zawartość witamin
    • polifenoli
    • mikroskładników
  • Przetwory owocowe i warzywne:
    • oznaczenie zawartości cukrów
    • polifenoli
  • Mleko i produkty mleczne:
    • oznaczenie stopnia kwasowości
    • zawartości tłuszczu
    • zawartości białka
    • gęstości
    • współczynnika załamania światła surowicy
    • pozostałości antybiotyków i substancji hamujących
    • oznaczenie skuteczności pasteryzacji
    • badanie mikrobiologiczne
  • Miody:
    • oznaczenie zawartości wody
    • cukrów
    • kwasowości ogólnej      
    • obecności skrobi
    • udziału pyłku przewodniego w osadzie miodowym
  • Oleje roślinne i oleje pochodzenia zwierzęcego:
    • oznaczenie liczb charakterystycznych tłuszczów – kwasowej, jodowej, zmydlania
  • Kawy, herbaty i napoje energetyzujące:
    • oznaczenie zawartości kofeiny
    • kwasu szczawiowego
    • polifenoli
    • aktywności przeciwutleniającej
  • Wodne wyciągi ziół i przypraw:
    • oznaczenie aktywności przeciwutleniającej
    • zafałszowań
  • Odżywki dla sportowców
    • oznaczenie zawartości białka
    • węglowodanów ogółem
    • badanie zafałszowań hormonami
    • substancjami nielegalnymi
  • Wody mineralne:
    • oznaczenie zawartości jonów
  • Grzyby wielkoowocnikowe:
    • oznaczenie składu chemicznego
    • wartości odżywczych
  • Produkty mięsne:
    • oznaczenie zawartości białka
    • jełczenia tłuszczu
  • Ryby i przetwory rybne
    • oznaczenie zawartości białek
    • tłuszczy
    • witamin
  • Wina:
    • oznaczenie zawartości alkoholu etylowego
    • cukrów redukujących i ogółem
    • ekstraktu bezcukrowego
    • popiołu
    • dwutlenku siarki ogółem
    • chlorków
    • kwasowości ogólnej i lotnej
  • Produkty spirytusowe:
    • oznaczenie zawartości alkoholu
    • fuzli
    • zanieczyszczeń innymi alkoholami wg polskich norm
  • Produkty browarnicze:
    • oznaczenie zawartości alkoholu
    • ekstraktu rzeczywistego i ekstraktu brzeczki podstawowej metodą destylacyjną oraz metodą refraktometryczną
    • kwasowości ogólnej
    • pH
    • wskaźnika zdolności redukcyjnej
    • azotu
    • polifenoli
    • antocyjanogenów
    • oznaczanie zawartości goryczy, dwuacetylu i dwuketonów
  • Pieczywo:
    • oznaczenie objętości pieczywa
    • kwasowości ogólnej i lotnej kwasów piekarskich
    • wilgotności miękiszu pieczywa
    • porowatości pieczywa wg polskich norm
  • Mąki:
    • oznaczenie właściwości reologicznych
    • zawartości białka
    • zawartości glutenu i rozpływalności glutenu
    • liczby opadania
    • wilgotności mąki
    • zawartości popiołu wg polskich norm

2. Ogólne analizy żywności (szczegóły)

  • Badanie właściwości antyoksydacyjnych żywności;
  • Badanie zawartości wartości odżywczych żywności (oznaczenie zawartości tłuszczu, białka, węglowodanów)
  • Badanie zawartości wody w produktach spożywczych;
  • Badanie kwasowości produktów spożywczych;
  • Wykrywanie zafałszowań składników żywności;
  • Wykrywanie pozostałości antybiotyków;
  • Wykrywanie zanieczyszczeń i substancji szkodliwych w suplementach diety (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, mykotoksyn);
  • Ocena jakości żywności na podstawie analizy komputerowej (program Dieta);
  • Analizy jakościowe i ilościowe produktów pod kwalifikacje bio pod kątem zawartości antybiotyków (zarówno surowców – warzyw/owoców/zbóż jak i produktów gotowych).

3. Analizy chromatograficzne (szczegóły)

  • Wykrywanie zafałszowań składników żywności;
  • Analiza suplementów diety (oznaczenie zawartości substancji czynnej, analizy ilościowe i jakościowe, gdy stosowane są produkty pochodzenia naturalnego, badanie zafałszowań substancjami nielegalnymi);
  • Badanie czystości dodatków do żywności.

4. Analizy mikrobiologiczne (szczegóły)

  • Oznaczenie liczby drobnoustrojów w żywności;
  • Badanie mikrobiologiczne żywności i produktów spożywczych;
  • Badanie mikrobiologiczne wody;
  • Wykrywanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych suplementów diety.

5. Analizy specjalistyczne (szczegóły)

  • Badanie wpływu żywności na hamowanie/indukowanie powstawania uszkodzeń kwasów nukleinowych;
  • Badanie aktywności cytotoksycznej żywności (także nowych związków o potencjale zastosowania jako dodatki do żywności).

6. B+R (szczegóły)

  • Opracowanie składów nowych produktów spożywczych, w tym suplementów diety na podstawie zapotrzebowania klienta;
  • Badania wpływu obróbki produktów pochodzenia naturalnego na ich wartości odżywcze;
  • Badania standaryzacyjne surowców roślinnych i zwierzęcych.

7. We współpracy z innymi zakładami (szczegóły)

  • Tworzenie prototypów i formulacji dla nowych suplementów diety i nowych form żywności;
  • Opracowywanie nowych wyrobów medycznych, kosmetyków, produktów leczniczych, suplementów diety na bazie produktów naturalnych;
  • Opracowywanie programów żywieniowych i diet;
  • Organizowanie wydarzeń związanych z promocją zdrowego trybu życia i promocją zdrowego żywienia (zarówno w skali mikro – wykłady dla pracowników firm, organizacji pozarządowych jak i w skali dużej – współpraca przy organizacji targów, konferencji).

8. Opinie eksperckie

 

Podziel się