Zakład Bromatologii stwarza doskonałe warunki do realizacji projektów w zakresie jakości prozdrowotnej żywności, analizy żywności i jej składników oraz analizy suplementów diety zgodnie z polskimi normami. Zakład ma również możliwość wykonania badań specjalistycznych żywności w zakresie wybranych aspektów biologicznych.
Realizuje również badania według indywidualnych projektów i pomysłów osoby zlecającej, zarówno w ramach działalności usługowej, edukacyjnej jak i współuczestnictwa w projektach naukowo-badawczych.
Kontakt w sprawie usług:
Sekretariat Zakładu Bromatologii
tel: 42 677 91 40
1. Analizy produktów spożywczych (szczegóły)
- Soki:
- zawartość witamin
- polifenoli
- mikroskładników
- Przetwory owocowe i warzywne:
- oznaczenie zawartości cukrów
- polifenoli
- Mleko i produkty mleczne:
- oznaczenie stopnia kwasowości
- zawartości tłuszczu
- zawartości białka
- gęstości
- współczynnika załamania światła surowicy
- pozostałości antybiotyków i substancji hamujących
- oznaczenie skuteczności pasteryzacji
- badanie mikrobiologiczne
- Miody:
- oznaczenie zawartości wody
- cukrów
- kwasowości ogólnej
- obecności skrobi
- udziału pyłku przewodniego w osadzie miodowym
- Oleje roślinne i oleje pochodzenia zwierzęcego:
- oznaczenie liczb charakterystycznych tłuszczów – kwasowej, jodowej, zmydlania
- Kawy, herbaty i napoje energetyzujące:
- oznaczenie zawartości kofeiny
- kwasu szczawiowego
- polifenoli
- aktywności przeciwutleniającej
- Wodne wyciągi ziół i przypraw:
- oznaczenie aktywności przeciwutleniającej
- zafałszowań
- Odżywki dla sportowców
- oznaczenie zawartości białka
- węglowodanów ogółem
- badanie zafałszowań hormonami
- substancjami nielegalnymi
- Wody mineralne:
- oznaczenie zawartości jonów
- Grzyby wielkoowocnikowe:
- oznaczenie składu chemicznego
- wartości odżywczych
- Produkty mięsne:
- oznaczenie zawartości białka
- jełczenia tłuszczu
- Ryby i przetwory rybne
- oznaczenie zawartości białek
- tłuszczy
- witamin
- Wina:
- oznaczenie zawartości alkoholu etylowego
- cukrów redukujących i ogółem
- ekstraktu bezcukrowego
- popiołu
- dwutlenku siarki ogółem
- chlorków
- kwasowości ogólnej i lotnej
- Produkty spirytusowe:
- oznaczenie zawartości alkoholu
- fuzli
- zanieczyszczeń innymi alkoholami wg polskich norm
- Produkty browarnicze:
- oznaczenie zawartości alkoholu
- ekstraktu rzeczywistego i ekstraktu brzeczki podstawowej metodą destylacyjną oraz metodą refraktometryczną
- kwasowości ogólnej
- pH
- wskaźnika zdolności redukcyjnej
- azotu
- polifenoli
- antocyjanogenów
- oznaczanie zawartości goryczy, dwuacetylu i dwuketonów
- Pieczywo:
- oznaczenie objętości pieczywa
- kwasowości ogólnej i lotnej kwasów piekarskich
- wilgotności miękiszu pieczywa
- porowatości pieczywa wg polskich norm
- Mąki:
- oznaczenie właściwości reologicznych
- zawartości białka
- zawartości glutenu i rozpływalności glutenu
- liczby opadania
- wilgotności mąki
- zawartości popiołu wg polskich norm
2. Ogólne analizy żywności (szczegóły)
- Badanie właściwości antyoksydacyjnych żywności;
- Badanie zawartości wartości odżywczych żywności (oznaczenie zawartości tłuszczu, białka, węglowodanów)
- Badanie zawartości wody w produktach spożywczych;
- Badanie kwasowości produktów spożywczych;
- Wykrywanie zafałszowań składników żywności;
- Wykrywanie pozostałości antybiotyków;
- Wykrywanie zanieczyszczeń i substancji szkodliwych w suplementach diety (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, mykotoksyn);
- Ocena jakości żywności na podstawie analizy komputerowej (program Dieta);
- Analizy jakościowe i ilościowe produktów pod kwalifikacje bio pod kątem zawartości antybiotyków (zarówno surowców – warzyw/owoców/zbóż jak i produktów gotowych).
3. Analizy chromatograficzne (szczegóły)
- Wykrywanie zafałszowań składników żywności;
- Analiza suplementów diety (oznaczenie zawartości substancji czynnej, analizy ilościowe i jakościowe, gdy stosowane są produkty pochodzenia naturalnego, badanie zafałszowań substancjami nielegalnymi);
- Badanie czystości dodatków do żywności.
4. Analizy mikrobiologiczne (szczegóły)
- Oznaczenie liczby drobnoustrojów w żywności;
- Badanie mikrobiologiczne żywności i produktów spożywczych;
- Badanie mikrobiologiczne wody;
- Wykrywanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych suplementów diety.
5. Analizy specjalistyczne (szczegóły)
- Badanie wpływu żywności na hamowanie/indukowanie powstawania uszkodzeń kwasów nukleinowych;
- Badanie aktywności cytotoksycznej żywności (także nowych związków o potencjale zastosowania jako dodatki do żywności).
6. B+R (szczegóły)
- Opracowanie składów nowych produktów spożywczych, w tym suplementów diety na podstawie zapotrzebowania klienta;
- Badania wpływu obróbki produktów pochodzenia naturalnego na ich wartości odżywcze;
- Badania standaryzacyjne surowców roślinnych i zwierzęcych.
7. We współpracy z innymi zakładami (szczegóły)
- Tworzenie prototypów i formulacji dla nowych suplementów diety i nowych form żywności;
- Opracowywanie nowych wyrobów medycznych, kosmetyków, produktów leczniczych, suplementów diety na bazie produktów naturalnych;
- Opracowywanie programów żywieniowych i diet;
- Organizowanie wydarzeń związanych z promocją zdrowego trybu życia i promocją zdrowego żywienia (zarówno w skali mikro – wykłady dla pracowników firm, organizacji pozarządowych jak i w skali dużej – współpraca przy organizacji targów, konferencji).